و: جلوگیری از آلرژی: افرادی که دچار آلرژی هستند، دارای ترکیب فلور رودهای متفاوتی نسبت به افرادی که دچار آلرژی نمیشوند، هستند. فلور روده با تحریک سیستم ایمنی به آن میآموزد که چگونه به آنتی ژنها پاسخ دهد. فقدان این باکتریها در دوران نوزادی و کودکی به سیستم ایمنی ناکارآمد در فرد منجر میشود، به طوری که سیستم ایمنی به آنتیژنها پاسخ شدید میدهد. از سوی دیگر تفاوتها در فلور روده میتواند نتیجه آلرژیها باشد و نه علت آنها.
ز: باکتریها و (SCFAS) از بروز بیماریهای التهای روده ممانعت به عمل میآورند.
ح: کمک به جذب ویتامینها و مواد معدنی (آهن، کلسیم و منیزیوم)
ط: ساخت ویتامینهای گروه B و ویتامین K.
ی: افزایش جذب و ذخیره لیپیدها.
ک: براساس آخرین تحقیقات بعمل آمده، باکتریهای رودهای نقش مهمی در تعدیل وزن بدن دارند. روده افراد چاق حاوی باکتریهای بیشتری، که در استخراج کالری از غذا کاراترهستند، میباشد.
ل: ساخت برخی آنزیمها، خنثی کردن مواد سمی، کمک به کاهش کلسترول، ساخت مواد آنتی باکتریال و ضدقارچ، جلوگیری از مسمومیتها و اسهالهای حاد، افزایش مواد ضدمیکروبی فعال علیه هلیکوباکترپیلوری (عامل زخم معده) از دیگر کارکردهای فلور روده میباشند.
1-5- تاثیر آنتی بیوتیکها برروی فلور روده
از آنجایی که باکتریها نقش مهمی در سلامتی میزبان ایفا میکنند، ایجاد تغییر در تعادل و سطوح آنها برروی سلامتی و توان هضم مواد غذایی میزبان تاثیرگذار است. آنتی بیوتیکها یا به صورت مستقیم (دارو) و یا به صورت مصرف فرآوردههای گوشتی، وارد بدن می گردند. آنتی بیوتیکها میتوانند ایجاد اسهال (با تحریک روده) کرده و با اعمال تغییر در فلور روده زمینه رشدباکتریهای بیماریزا را فراهم آورند. یکی دیگر از عوارض مصرف آنتیبیوتیکها افزایش تعداد باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک است، که وقتی به بدن حملهور میشوند درمان آنها به کمک آنتی بیوتیک ها دشوارتر میشود (مقاومت باکتریایی) (Yoshiota 1991, 11-17). همچنین کاهش سطوح فلور روده توان تخمیر کربوهیدراتها و متابولیزه کردن اسیدهای صفراوی را کاهش داده و میتواند ایجاد اسهال کند. کربوهیدراتهای شکسته نشده آب زیادی جذب کرده و ایجاد اسهال می کنند. همچنین خاصیت بازدارندگی رشد باکتری های مضر متوقف میشود (Loubinoux et al 2002, 107-112). و درآخر اینکه مصرف آنتی بیوتیک نیاز فرد را به مصرف ویتامینها افزایش میدهد. افزایش نفوذپذیری مخاط روده و یا سوراخ شدن آن سبب عبور فلور روده از مخاط روده و گسترش آن در بدن میگردد که میتواند به عفونت شدید و یا مرگ بیانجامد. (DYSBIOSIS): عبارت است از برهم خوردن توازن باکتریهای روده و عوامل موثر برفلور روده شامل موارد زیر میباشد:
1- مصرف آنتیبیوتیکها و استروئیدها.
2- افزایش اسیدیته سیستم گوارش (به علت استرس، کمخوابی و یا رژیم بدغذایی).
3- اسهال و یبوست.
4- مصرف زیاد قند و شکر و غلات بدون سبوس.
5- مصرف الکل.
6- فلورید سدیم و کلر موجود در آب لوله کشی شهری.
7- استفاده از صابونهای آنتیباکتریال، در معرض مواد سمی بودن، پرتودرمانی، استرس، مصرف قرصهای ضدبارداری و اکثرداروها و بیماریها (سیمون، 1368، 18-17).
1-6- علایم خارج شدن توازن باکتری های روده
علاوه برمختل شدن وظایف فلور میتواند باعث علایم نشانگان روده تحریک پذیر، آکنه، آلرژی غذایی، خستگی مفرط، افسردگی، رشد زیاد کاندیدا ، نفخ، افزایش گاز روده، سردرد، بوی بددهان، سوء جذب، یبوست و افزایش مسمویتها گردد.
1-7- پروبیوتیکها
پروبیوتیک یک واژه لایتن به معنی “برای زندگی” است. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زنده ای هستند که حاوی باکتریها و مخمرهای سودمند میباشند. باکتری لاکتیک اسید مهمترین باکتری به کار رفته در لبنیات تخمیری میباشد. این باکتری ها قادر به تبدیل قندها (شامل لاکتوز) و سایر کربوهیدراتها به لاکتیک اسید می باشند. طعم ترش لبنیات تخمیرشده نظیر ماست نیز به همین خاطر است. همچنین لاکتیک اسید به عنوان یک نگهدارنده از فساد فرآورده های لبنی جلوگیری میکند (Gilliland 1977, 820-823).
پروبیوتیکها با ایجاد یک کولونی موقت جایگزین فلور طبیعی تخلیه شده میشوند تا فلور طبیعی مجدداً بتواند به توازن برسد. در واقع پروبیوتیکها باعث بهبود تعادل میکروبی روده میشوند.
پروبیوتیکهای رایج شامل گونههای مختلف باکتریهای بیفید و باکتریوم و لاکتوباسیلوس و همچنین مخمر میباشند (Aishan shih RN et al 2002, 29 ).
1-8- منافع مصرف پروبیوتیکها
1- کاهش مقاومت لاکتوز.
2- جلوگیری از سرطان کولون، روده کوچک، کبدو پستان.
3- کاهش کلسترول خون و میزان جذب آن از روده (با تجزیه صفرا در روده).
4- کاهش فشار خون.